Onthaal Nieuws Etstechnieken - Etstechniek - Aquatint

Etstechnieken - Etstechniek - Aquatint

E-mail Afdrukken PDF
Inhoudsopgave
Etstechnieken
Korte beschrijving
Soorten druktechnieken
Verschillende diepdruktechnieken
Graveertechniek - burijngravure
Graveertechniek - Droge naald
Graveertechniek - Mezzotint
Graveertechniek - Ponsmanier
Etstechniek - De ets
Etstechniek - De kleurets
Etstechniek - Vernis-mou
Etstechniek - Crayonmanier
Etstechniek - Aquatint
Etstechniek - Stippelgravure
Het afdrukken van een ets
Vergelijkend voorbeeld technieken
De oplage
De presentatie
Alle Pagina's

AQUATINT

(=watertint, It:aqua tinta, F:aquatinte, E:water tint, D: Aquatinta)
Om fijne grijstinten te kunnen drukken wordt hier harspoeder op de plaat gestoven en vastgesmolten. Het zuur zal dan alleen het metaal rond de harskorreltjes wegvreten waardoor er een zekere ruwheid ontstaat. Door de etsduur te varieren zullen deze zones meer of minder donker afdrukken. De naam aquatint is ontstaan omdat de techniek aanvankelijk werd gebruikt voor het imiteren van een gewassen pentekening..

Er zijn nog een aantal alternatieve manieren bedacht om tinten of halftoonwaarden te creëren:

  • beschildering: de plaat wordt niet in een etsbad gelegd maar beschilderd met een penseel dat in salpeterzuur is gedoopt.
  • gegoten of gietgrijn: het harspoeder wordt niet op de plaat gestoven maar in spiritus gemengd. Deze oplossing wordt op de koperplaat gegoten. De spiritus verdampt en de harskorreltjes blijven achter op de plaat. Hoe meer vloeistof op de plaat wordt gelaten om te verdampen hoe grover de korrel van de hars na droging.
  • suikerprocédé: er wordt met een suikeroplossing (bv. suiker met inkt) geschilderd op de koperplaat. De plaat wordt daarna bedekt met etsgrond en in water gelegd. Op de plaatsen die beschilderd zijn met de suikeroplossing komt de etsgrond los en los de suiker op. Het koper komt daar dus bloot te liggen. Nu wordt er hars op de plaat gestoven en in zuur geëtst. Na het afdrukken lijkt het resultaat op een directe penseelstreek.
  • procédé met zout: de verniste koperplaat wordt sterk verhit. Dan wordt er zout op gestrooid. De zoutkorrels zakken in de vernis tot op het metaal. Na afkoeling wordt de plaat in water gelegd om de zoutkorrels op te lossen. Het koper ligt nu bloot op de plaatsen van de zoutkorrels en wordt in zuur geëtst.
  • procédé met schuurpapier: de verniste koperplaat wordt bedekt met een vel schuurpapier en zo door de drukpers gedraaid. De zandkorreltjes drukken door de etsgrond en na etsen bekomt met een fijne spikkeltint.