Home News

News

Inhuldiging standbeeld Jan De Cooman op TV Oost

E-mail Print PDF
There are no translations available.


Last Updated on Monday, 12 September 2016 22:12
 

Digitale wandelroute eert Jan De Cooman

E-mail Print PDF
There are no translations available.

In het Nieuwsblad van 20-sep-2011 verscheen volgend artikel:

Zie het artikel (met foto) op:  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GB3FRUBL

De etsen van kunstschilder de Geraardsbergse Jan De Cooman dienen als ankerpunten voor een nieuwe gedigitaliseerde wandelroute. Er zijn ook plannen voor een standbeeld.

 

Last Updated on Saturday, 24 September 2011 23:02 Read more...
 

DVD "Jan Leeft !" is uit

E-mail Print PDF
There are no translations available.

cover DVDNa de succesvolle opvoeringen van 'Jan Leeft' is aangekondigd dat wij een DVD uitbrengen met de gehele voorstelling. Bedoeling was om die in mei 2011 klaar te hebben. Enkele technische tegenslagen en onverwachte evenementen hebben voor heel wat vertraging gezorgd, maar nu is de DVD eindelijk uit de pers gerold.

Onze excuses aan de mensen die geduldig wachtten op de DVD.

De totale speelduur van deze DVD is 1u45min.

Verkoopprijs is 10 euro, te bestellen via deze site of bij de voorzitter Hugo De Cooman en af te halen of op te sturen mits verzendingskosten.

Last Updated on Friday, 28 June 2013 23:26
 

Jan De Cooman leeft!

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Wie op 25 en 26 maart in de parochiekerk van Zandbergen de voorstelling "Jan leeft!" bijwoonde kan niet ontkennen dat die indrukwekkende monoloog van Rik De Geeter over de Geraardsbergse kunstschilder-etser Jan De Cooman (Zandbergen 1893-1949) veel meer was dan alleen maar een bijna twee uur durende levensbeschrijving van De Cooman. Zonder enige plankenkoorts en met een verbluffende taalvaardigheid wist De Geeter het boeiend script van regisseur Frederika Schollaert op een professionele manier te brengen. Het vokaal ensemble Fil d'Art (o.l.v. Thomas Meert) en het instrumentaal ensemble van Pierre Mertens zorgden voor een bijkomende dimensie met werken van Bach, Brahms, Brückner en Purcell. Nog een grotere diepgang kwam er door de perfecte beeldmontage van Fotoclub Focus o.l.v. Pascal Meerpoel. Voor het eerst werden de vier kruiswegen van De Cooman (in de kerken van Zandbergen, Steenhuize, Sint-Lievens-Esse en Eeklo) in een fraaie montage voorgesteld.  Om het geheel werkelijk tot zijn recht te laten komen bezorgde de Kunstkring Jan De Cooman de zetstukken voor het decor dat ontworpen werd door de regisseur, stonden Agnes Beazar met Flo-Gastro-Art uit Herzele en Philip De Temmerman in voor de artistieke afwerking en nam Hugo De Cooman de techniek en de logistiek voor zijn rekening.

Zonder de waarheid geweld aan te doen mogen we zeggen dat Zandbergen tijdens het voorbije weekeinde een artistiek hoogtepunt beleefde dat met gouden letters in culturele annalen van Geraardsbergen zal worden vereeuwigd. Die prachtmanifestatie kwam er toen Lieven (°1925), een van de zonen van De Cooman, bijna anderhalf jaar geleden, het idee lanceerde om een evocatie te brengen omtrent de kruiswegen geschilderd door zijn vader. Zijn initiatief werd uitgebreid op voorstel van de regisseur en stelselmatig kreeg het oorspronkelijk initiatief vorm door de enthousiaste inzet van al de hierboven geciteerde medewerkers. Een bijzondere vermelding hierbij verdient Rik De Geeter die zijn tekst zo spontaan presenteerde dat hij de indruk wekte volledig in de huid en de geest van Jan De Cooman te zijn gekropen: hij speelde Jan De Cooman niet, hij was Jan De Cooman!
Zeer warm bevelen we de derde en laatste opvoering van de monoloog van Rik De Geeter aan op vrijdag 1 april om 20 uur in de kerk van Steenhuize. Toegangskaarten (10€) kunnen telefonisch worden gereserveerd bij Lieven (054/32 75 06) of Hugo De Cooman (054/41 61 15). Daar kan ook de DVD-montage van de voorstelling worden besteld (10€) die eind mei 2011 aan de intekenaars wordt gezorgd.
Jan De Cooman krijgt een blijvend eerbetoon met een standbeeld dat in 2013 op het Dorpsplein in Zandbergen wordt onthuld.                                       

A. Schrever, Geraardsbergen
Last Updated on Sunday, 24 April 2011 21:00
 

Totaalvoorstelling 'Jan Leeft !' UPDATE

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Jan Leeft !


Doel project:

De voorstelling ‘Jan leeft ! "  is een ambitieus opgezet éénmalig project.


Rond het leven en werk van kunstschilder-etser Jan De Cooman (°1893-+1949) en meer in het bijzonder zijn kruiswegen wordt een volledige voorstelling opgebouwd, nu eens niet onder vorm van een klassieke tentoonstelling. 
Bedoeling is hierdoor op ruime belangstelling van een groot publiek te mogen rekenen.

 

Verschillende verenigingen, muziekensembles, een acteur en een regisseur realiseren deze multidisciplinaire voorstelling onder de coördinatie van de kunstkring. Een acteurverteller speelt de figuur van Jan De Cooman, de vertolking wordt ondersteund en versterkt door een uitgebreide beeldmontage, een zangkoor en een instrumentaal ensemble.

 

De volledge voorstelling wordt verfilmd en nadien uitgegeven op DVD. De avond van de voorstelling kan ingetekend worden op een exemplaar ervan.

 

Organisatie:

De algemene organisatie is in handen van de Kunstkring Jan De Cooman vzw.  Deze creatie, want het gaat over een volledig nieuwe tekst en voorstelling, wordt mede tot stand gebracht door onderstaande kleppers:.
- Scenario en regie zijn van de hand van Frederika Schollaert (cfr regisseur Krakelingenstoet en ex-werkleider Studio Herman Teirlinck).
- Pierre Mertens is dan weer verantwoordelijk voor de muziekregie.
- Philip De Temmerman als coregisseur(ook gekend van de Krakelingenstoet en lid van Sint-Pieter Vreugd en Deugd).
- Rik De Geeter is de acteur en verteller.
- Daarnaast nemen Fotoclub Focus en Videoclub Interactief de realisatie van het beeldmateriaal voor hun rekening.
- Bloemschikken door Flo-Gastro-Art.

- De stad Geraardsbergen (cultuur) ondersteunt dit project met raad en daad. Bij de provincie Oost-Vlaanderen is een subsidieaanvraag hangende.

- De gemeente Herzele is actief betrokken bij de organisatie van de voorstelling in Steenhuize.

Bovenstaande medewerkers moeten er garant voor staan dat dit project op een semiprofessionele wijze  tot een goed einde gebracht kan worden.

 

 

Voorstellingen:

Première, , op vrijdag 25 maart 2011 om 20u30, in de parochiekerk te Zandbergen. Gevolgd door een receptie voor de genodigden in de parochiezaal.
2de voorstelling op zaterdag 26 maart 2011 om 20u30 in de kerk te Zandbergen.
Vervolgvoorstelling  op vrijdag 1 april 2011 om 20u30 in de kerk te Steenhuize.
Productie van DVD, beschikbaar rond eind april 2011.

 

Kaartenverkoop:

Voor de kaarten van de voorstellingen in Zandbergen kan je terecht op volgende adressen:

Cultureel Centrum De Abdij, Abdijstraat 10 te 9500 Geraardsbergen, telefoon 054 / 41 13 94 of via   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Lieven De Cooman, Lestpolder 31 te 9506 Zandbergen, telefoon 054 / 33 31 43 of This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
aan de ingang, indien nog kaarten beschikbaar zijn

Voor de kaarten van de voorstellingen in Steenhuize kan je terecht op volgende adressen:

Cultuur Herzele, Markt 20 te 9550 Herzele, telefoon 053 / 60 70 83 of This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Lieven De Cooman, Lestpolder 31 te 9506 Zandbergen, telefoon 054 / 33 31 43 of This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
aan de ingang, indien nog kaarten beschikbaar zijn

Opgelet: het aantal stoelen is strikt beperkt, wie eerst komt, eerst maalt !

Geraardsbergen 7/2/2011

 

 

 

 

 

Last Updated on Monday, 04 April 2011 21:21
 


Page 2 of 4