Onthaal Nieuws

Nieuws

Het laatste nieuws van de Kunstkring Jan De CoomanStandbeeld Jan De Cooman in Zandbergen: het beeld is gegoten

E-mail Afdrukken PDF

Nieuwsflash juni-2016:

onafgewerkt bronzen beeldHet ruwe bronzen beeld is gegoten en dient nu nog afgewerkt te worden. Het beeld zelf is momenteel in zijn afwerkingsfase, het aanbrengen van de patine zoals dat heet. De plaatsing van de sokkel is voorzien tegen het bouwverlof. Vanaf dan zal dus enige bouwactiviteit te beleven zijn op het Zandbergenplein, in afwachting van de komst van het beeld zelf. We kunnen ook al verklappen dat het beeld op een sokkel in blauwe hardsteen wordt geplaatst en met een beplanting rondom wordt afgewerkt. 

Deze activiteit komt op de affiche van kermis Zandbergen en start op zaterdag 10 september om 17 uur.

Plaats van het gebeuren: naast ‘Charlie’, rechtover het café van ‘Amedée’ en dus aan de overkant van de kerk.

Onze dank gaat uit naar de stad Geraardsbergen, de dorpsraad en de steunende bedrijven, zonder dewelke dit niet mogelijk zou zijn geweest.

Laatst aangepast op zondag, 04 september 2016 16:47
 

Reuzengilde Geraardsbergen

E-mail Afdrukken PDF

Medaille Reuzengilde GeraardsbergenOp zondag 17 april opende Geraardsbergen het toeristisch seizoen 2016 met enkele mooie acties.

De Reuzengilde vervulde hier een belangrijke rol in. Onder andere de selectie van de dragers werd op folkloristische wijze nieuw leven ingeblazen.

Voor deze gelegenheid heeft de Gilde een embleem, een medaille ontworpen. Voor het ontwerp is met onze toestemming een afbeelding gebruikt uit een lino van Jan De Cooman (oude kermisaffiche). 

Beide verenigingen zijn fier op het gebruik van deze tekening. De Gilde noemde het bovendien ‘liefde op het eerste gezicht’ voor onze reuzenfamilie Goliath, Gerarda en Kinneke Baba. Voor onze Kunstkring is dit een duidelijk teken van de verbondenheid tussen Geraardsbergen en de kunstenaar Jan De Cooman.

Kermisaffiche van Jan De Cooman

Als blijk van dank ontving onze vzw bovendien een exemplaar van deze medaille, deze zal met zorg in het archief bewaard worden.

Laatst aangepast op zondag, 01 mei 2016 22:11
 

Standbeeld Jan De Cooman in Zandbergen: ontwerp klaar

E-mail Afdrukken PDF

Afdruk van het standbeeld

Vanaf nu wordt het echt menens!

Katarina De Cooman is klaar met het boetseren, sculpteren en afwerken van het kleimodel op ware grootte van wat het uiteindelijke bronzen beeld van Jan De Cooman moet worden. De bronsgieter kan bijgevolg sneller dan voorzien zijn werkzaamheden plannen en de technische uitvoering van de gietmallen verwezenlijken. 

Dit is nu echt een internationaal project: De bronsgieter, Hans Steylaert uit het Nederlandse  Waardenburg zorgt voor de realisatie van het beeld.  Hij zakte daarvoor af naar Frankrijk in de Provence waar de kunstenares Katarina De Cooman het beeld ontwierp. Hier maakt hij momenteel een afdruk van de sculptuur om nadien in zijn atelier  een ‘verloren gietvorm’ en het eigenlijke bronzen beeld te kunnen produceren.

De werkzaamheden vorderen dus goed.

Wij hopen op heel wat belangstelling tijdens de onthulling op het dorpsplein te Zandbergen op 10 september.Laatst aangepast op zondag, 04 september 2016 16:49
 

Interview in weekblad De Beiaard

E-mail Afdrukken PDF

Op 31 mei 2013 verscheen een interview met Hugo De Cooman en Paul de Pessemier 's Gravendries in het streekblad De Beiaard (editie Geraardsbergen).

Het volledige artikel kan u hier lezen (of via de website www.yesterdaytoday.be -> alle reportages).

De nieuwe biografie kan nog besteld worden via deze site. Zie hier.

Laatst aangepast op donderdag, 06 juni 2013 11:56
 

Inhuldiging standbeeld Jan De Cooman op TV Oost

E-mail Afdrukken PDF


Laatst aangepast op maandag, 12 september 2016 22:12
 


Pagina 1 van 4