Onthaal Nieuws

Nieuws

Het laatste nieuws van de Kunstkring Jan De Coomanoverdracht bondsvlag KSA Sint Jan

E-mail Afdrukken PDF

bondsvlag ksa st janOp zaterdag 9 oktober 2010 wordt de bondsvlag van de Geraardsbergse KSA Sint Jan officieel overgedragen aan onze kunstkring. Dit is evenwel een tijdelijke situatie. Zodra het nieuwe bibliotheekgebouw, annex archief te Geraardsbergen zijn deuren opent, dan wordt de vlag in het archief opgenomen.

Rol van de kunstkring hierin: Jan De Cooman is de ontwerper van deze vlag (ca 1928). Gezien de bond in 1972 werd ontbonden is er geen 'officieel' eigenaar meer; de resterende sympatisanten houden eraan om deze vlag in Geraardsbergen te houden en ze ook publiek toegankelijk te maken. Intussen is beslist om een nieuwe bibliotheek te bouwen in de Denderstraat. Zolang dit gebouw niet in gebruik wordt genomen zal de kunstrkring de vlag overdragen aan het archief van Geraardsbergen.

Onze website zal hier een gedocumenteerd item over vertonen na de overdrachtceremonie.

tot binnenkort

Laatst aangepast op dinsdag, 16 november 2010 23:07
 

Optreden ter gelegenheid van Kermis Zandbergen

E-mail Afdrukken PDF

Op zaterdag 11 september om 20 uur in de parochiale zaal Windekind te Zandbergen optreden van:

Thijs De Clus met eigen repertorium

Luc De Clus met verschillende gitaren

Groep Balladeus met Rufijn De Decker volksmuziek en volksliederen

Journalist Jan Lion slaat een babbel met afstammelingen van Jan De Cooman

Journalist Armand Matthijs interviewt de voorzitter van de Kunstkring

Hugo De Cooman geeft tekst en uitleg over de volgende activiteiten van de Kunstkring.

Meer info bij Lieven De Cooman, Lestpolder 31 te Zandbergen of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 054/333143

Inkom € 5,00.  Kaarten kunnen op bovenstaand adres gereserveerd worden.

 

Laatst aangepast op woensdag, 11 augustus 2010 23:48 Lees meer...
 

tentoonstelling Open Monumenten Dag

E-mail Afdrukken PDF

In de  gerestaureerde Dierkosttoren te Geraardsbergen stellen wij op zondag 12 september 2010 doorlopend van 10 tot 18uur op de bovenverdieping etsen van kunstschilder – etser Jan De Cooman (°1983- +1949) tentoon.

Het betreft de complete reeks van de  Geraardsbergse stadsgezichten uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Je kan er zelf vaststellen dat het contrast met de moderne stad  vrij groot is door  de bijhorende fotoreeks over dezelfde locaties te vergelijken. De plaatselijke fotoclub realiseerde deze beelden  in 1999 ter gelegenheid van de ‘Retrospectieve tentoonstelling Jan De Cooman’,  50 jaar na zijn overlijden.  Ter plaatse  vind je eveneens een gratis brochure met kaartje waarop deze locaties zijn aangeduid zodat je eventueel zelf in het stadscentrum op loopafstand van de tentoonstelling  de vergelijking met vandaag kan maken.  

Op de benedenverdieping kan je even verpozen bij een  multimediapresentatie die in een tiental minuten een kort overzicht van het oeuvre van Jan De Cooman geeft. Deze veelzijdige kunstenaar heeft heel wat meer in zijn mars dan alleen maar het maken van etsen. Dat ontdek je hier zeker.

 

Deze tentoonstelling verloopt in samenwerking met  en met de steun van het Geraardsbergse Stadsbestuur en de dienst Cultuur.

Inlichtingen bij de voorzitter Hugo De Cooman Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 0478/886995.

Laatst aangepast op woensdag, 11 augustus 2010 20:47
 

Standbeeld Jan De Cooman

E-mail Afdrukken PDF

In 2013 plaatst de Kunstkring een waardig standbeeld van en voor Jan De Cooman op het Zandbergenplein (Dorp) te Zandbergen. De voorbereidende werkzaamheden, vooral papierwerk, en het bespreken van een ontwerp zijn volop aan de gang. Binnenkort kunnen wij u een idee geven van hoe het er uit zal zien.

Wie zich nu al geroepen voelt om sponsors aan te brengen kan altijd reageren naar de voorzitter. Het stadsbestuur van Geraardsbergen en de Culturele Dienst hebben alvast hun medewerking toegezegd.

De evolutie kan u hier op de voet volgen.

Hugo

Laatst aangepast op zondag, 12 september 2010 10:00
 

Etstechnieken

E-mail Afdrukken PDF

 

Dit artikel geeft meer uitleg over de verschillende technieken om een ets te maken.

INHOUD

  1. Korte beschrijving
  2. Soorten druktechnieken
  3. De verschillende diepdruktechnieken
  4. Het afdrukken van een ets
  5. Vergelijkend voorbeeld van enkele technieken
  6. De oplage
  7. De presentatie

 

Laatst aangepast op vrijdag, 26 november 2010 17:21 Lees meer...
 
Meer artikelen...


Pagina 3 van 4