Onthaal Nieuws

Nieuws

Het laatste nieuws van de Kunstkring Jan De CoomanDigitale wandelroute eert Jan De Cooman

E-mail Afdrukken PDF

In het Nieuwsblad van 20-sep-2011 verscheen volgend artikel:

Zie het artikel (met foto) op:  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GB3FRUBL

De etsen van kunstschilder de Geraardsbergse Jan De Cooman dienen als ankerpunten voor een nieuwe gedigitaliseerde wandelroute. Er zijn ook plannen voor een standbeeld.

 

Laatst aangepast op zaterdag, 24 september 2011 23:02 Lees meer...
 

DVD "Jan Leeft !" is uit

E-mail Afdrukken PDF

cover DVDNa de succesvolle opvoeringen van 'Jan Leeft' is aangekondigd dat wij een DVD uitbrengen met de gehele voorstelling. Bedoeling was om die in mei 2011 klaar te hebben. Enkele technische tegenslagen en onverwachte evenementen hebben voor heel wat vertraging gezorgd, maar nu is de DVD eindelijk uit de pers gerold.

Onze excuses aan de mensen die geduldig wachtten op de DVD.

De totale speelduur van deze DVD is 1u45min.

Verkoopprijs is 10 euro, te bestellen via deze site of bij de voorzitter Hugo De Cooman en af te halen of op te sturen mits verzendingskosten.

Laatst aangepast op vrijdag, 28 juni 2013 23:26
 

Jan De Cooman leeft!

E-mail Afdrukken PDF

Wie op 25 en 26 maart in de parochiekerk van Zandbergen de voorstelling "Jan leeft!" bijwoonde kan niet ontkennen dat die indrukwekkende monoloog van Rik De Geeter over de Geraardsbergse kunstschilder-etser Jan De Cooman (Zandbergen 1893-1949) veel meer was dan alleen maar een bijna twee uur durende levensbeschrijving van De Cooman. Zonder enige plankenkoorts en met een verbluffende taalvaardigheid wist De Geeter het boeiend script van regisseur Frederika Schollaert op een professionele manier te brengen. Het vokaal ensemble Fil d'Art (o.l.v. Thomas Meert) en het instrumentaal ensemble van Pierre Mertens zorgden voor een bijkomende dimensie met werken van Bach, Brahms, Brückner en Purcell. Nog een grotere diepgang kwam er door de perfecte beeldmontage van Fotoclub Focus o.l.v. Pascal Meerpoel. Voor het eerst werden de vier kruiswegen van De Cooman (in de kerken van Zandbergen, Steenhuize, Sint-Lievens-Esse en Eeklo) in een fraaie montage voorgesteld.  Om het geheel werkelijk tot zijn recht te laten komen bezorgde de Kunstkring Jan De Cooman de zetstukken voor het decor dat ontworpen werd door de regisseur, stonden Agnes Beazar met Flo-Gastro-Art uit Herzele en Philip De Temmerman in voor de artistieke afwerking en nam Hugo De Cooman de techniek en de logistiek voor zijn rekening.

Zonder de waarheid geweld aan te doen mogen we zeggen dat Zandbergen tijdens het voorbije weekeinde een artistiek hoogtepunt beleefde dat met gouden letters in culturele annalen van Geraardsbergen zal worden vereeuwigd. Die prachtmanifestatie kwam er toen Lieven (°1925), een van de zonen van De Cooman, bijna anderhalf jaar geleden, het idee lanceerde om een evocatie te brengen omtrent de kruiswegen geschilderd door zijn vader. Zijn initiatief werd uitgebreid op voorstel van de regisseur en stelselmatig kreeg het oorspronkelijk initiatief vorm door de enthousiaste inzet van al de hierboven geciteerde medewerkers. Een bijzondere vermelding hierbij verdient Rik De Geeter die zijn tekst zo spontaan presenteerde dat hij de indruk wekte volledig in de huid en de geest van Jan De Cooman te zijn gekropen: hij speelde Jan De Cooman niet, hij was Jan De Cooman!
Zeer warm bevelen we de derde en laatste opvoering van de monoloog van Rik De Geeter aan op vrijdag 1 april om 20 uur in de kerk van Steenhuize. Toegangskaarten (10€) kunnen telefonisch worden gereserveerd bij Lieven (054/32 75 06) of Hugo De Cooman (054/41 61 15). Daar kan ook de DVD-montage van de voorstelling worden besteld (10€) die eind mei 2011 aan de intekenaars wordt gezorgd.
Jan De Cooman krijgt een blijvend eerbetoon met een standbeeld dat in 2013 op het Dorpsplein in Zandbergen wordt onthuld.                                       

A. Schrever, Geraardsbergen
Laatst aangepast op zondag, 24 april 2011 21:00
 

Totaalvoorstelling 'Jan Leeft !' UPDATE

E-mail Afdrukken PDF

Jan Leeft !


Doel project:

De voorstelling ‘Jan leeft ! "  is een ambitieus opgezet éénmalig project.


Rond het leven en werk van kunstschilder-etser Jan De Cooman (°1893-+1949) en meer in het bijzonder zijn kruiswegen wordt een volledige voorstelling opgebouwd, nu eens niet onder vorm van een klassieke tentoonstelling. 
Bedoeling is hierdoor op ruime belangstelling van een groot publiek te mogen rekenen.

 

Verschillende verenigingen, muziekensembles, een acteur en een regisseur realiseren deze multidisciplinaire voorstelling onder de coördinatie van de kunstkring. Een acteurverteller speelt de figuur van Jan De Cooman, de vertolking wordt ondersteund en versterkt door een uitgebreide beeldmontage, een zangkoor en een instrumentaal ensemble.

 

De volledge voorstelling wordt verfilmd en nadien uitgegeven op DVD. De avond van de voorstelling kan ingetekend worden op een exemplaar ervan.

 

Organisatie:

De algemene organisatie is in handen van de Kunstkring Jan De Cooman vzw.  Deze creatie, want het gaat over een volledig nieuwe tekst en voorstelling, wordt mede tot stand gebracht door onderstaande kleppers:.
- Scenario en regie zijn van de hand van Frederika Schollaert (cfr regisseur Krakelingenstoet en ex-werkleider Studio Herman Teirlinck).
- Pierre Mertens is dan weer verantwoordelijk voor de muziekregie.
- Philip De Temmerman als coregisseur(ook gekend van de Krakelingenstoet en lid van Sint-Pieter Vreugd en Deugd).
- Rik De Geeter is de acteur en verteller.
- Daarnaast nemen Fotoclub Focus en Videoclub Interactief de realisatie van het beeldmateriaal voor hun rekening.
- Bloemschikken door Flo-Gastro-Art.

- De stad Geraardsbergen (cultuur) ondersteunt dit project met raad en daad. Bij de provincie Oost-Vlaanderen is een subsidieaanvraag hangende.

- De gemeente Herzele is actief betrokken bij de organisatie van de voorstelling in Steenhuize.

Bovenstaande medewerkers moeten er garant voor staan dat dit project op een semiprofessionele wijze  tot een goed einde gebracht kan worden.

 

 

Voorstellingen:

Première, , op vrijdag 25 maart 2011 om 20u30, in de parochiekerk te Zandbergen. Gevolgd door een receptie voor de genodigden in de parochiezaal.
2de voorstelling op zaterdag 26 maart 2011 om 20u30 in de kerk te Zandbergen.
Vervolgvoorstelling  op vrijdag 1 april 2011 om 20u30 in de kerk te Steenhuize.
Productie van DVD, beschikbaar rond eind april 2011.

 

Kaartenverkoop:

Voor de kaarten van de voorstellingen in Zandbergen kan je terecht op volgende adressen:

Cultureel Centrum De Abdij, Abdijstraat 10 te 9500 Geraardsbergen, telefoon 054 / 41 13 94 of via   Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Lieven De Cooman, Lestpolder 31 te 9506 Zandbergen, telefoon 054 / 33 31 43 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
aan de ingang, indien nog kaarten beschikbaar zijn

Voor de kaarten van de voorstellingen in Steenhuize kan je terecht op volgende adressen:

Cultuur Herzele, Markt 20 te 9550 Herzele, telefoon 053 / 60 70 83 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Lieven De Cooman, Lestpolder 31 te 9506 Zandbergen, telefoon 054 / 33 31 43 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
aan de ingang, indien nog kaarten beschikbaar zijn

Opgelet: het aantal stoelen is strikt beperkt, wie eerst komt, eerst maalt !

Geraardsbergen 7/2/2011

 

 

 

 

 

Laatst aangepast op maandag, 04 april 2011 21:21
 

Jan De Cooman Leeft !

E-mail Afdrukken PDF

kruisweg

 

Jan De Cooman Leeft ! is de werktitel van de voorstelling die de kunstkring sinds begin 2010 realiseert. De voorstelling wordt opgebouwd rond het thema 'kruiswegen' en 'leven en werk van Jan De Cooman'. Deze productie kan slechts tot stand komen door de invzet van vele medewerkers en verenigingen.
Regie en scenario zijn in handen van Fré Schollaert.  

Op 25 en 26 maart 2011 krijgen jullie deze voorstelling te zien in de parochiekerk te Zandbergen. Er is een optie voor een bijkomende voorstelling in de parochiekerk te Steenhuize op 2 april 2011.

Tijdens de voorstelling mogen jullie een wervelende combinatie van live koorgezangen, live kopermuziek, beeldmontage en toneel verwachten.

Meer info volgt geregeld zodat jullie de vorderingen kunnen meevolgen.

Tot dan!


Laatst aangepast op zaterdag, 12 april 2014 09:51
 


Pagina 2 van 4