Onthaal De Evolutie

De Evolutie

Verhalen over hoe het vroeger was, verteld en geïllustreerd door Em. De Cooman uit Appelterre.
 • Een dag   ( 13 Artikelen )
  Om aan ons verhaal de nodige uitleg te geven, willen we eens een dagje uit onze jeugdjaren in gedachten herbeleven, vanaf het ontwaken tot het slapengaan. Mijn verhaal beloopt een dagje uit mijn prille kinderleven, met telkens in kader en cursiefsschrift, een korte beschrijving of uitleg over sommige woorden of zinnen.
 • Spelletjes   ( 21 Artikelen )

  Wat uitleg over spelletjes die vroeger gespeeld werden.

 • Enkele details   ( 13 Artikelen )

  Al wat ge tot nu toe gelezen hebt is maar een vluchtige blik over ons leventje toen. Nu wil ik u enkele toelichtingen geven over het hoe en waarom en een betere beschrijving geven van de levensomstandigheden toen.
  Laat ons even beginnen met het opstaan, hoe werden we gewekt, hoe zag ons bed eruit, en onze kamer. Dit alles wil ik u beter laten kennen zodat ge het kunt vergelijken met ons huidig leventje.

 • Kuisen   ( 5 Artikelen )

  Uitleg over de vroegere manier van afwassen, dagelijkse kuis, wekelijkse kuis en de jaarlijkse grote kuis.

 • Voedsel bewaren   ( 3 Artikelen )
  ‘Profijtig zijn in het huishouden.’  Zo kort na den WO I was het normaal, dat de mensen het niet konden aanzien, dat er met het voedsel werd gespeeld en verspeeld.
  Alles wat werd geoogst, moest op een rationele manier bewaard blijven.
  Het steriliseren bestond toen nog niet, evenmin als het diepvriezen. Er waren toch verschillende manieren om groenten te bewaren zoals:
 • De Woning   ( 9 Artikelen )
  Een uitgebreide beschrijving van Villa Oudenberg:
 • Wassen   ( 6 Artikelen )

  Verhalen over hoe men vroeger de was en de strijk deed, de eerste wasmachines en strijkijzers. Maar ook hoe men zich vroeger waste in bad en hoe de watervoorziening werkte.

 • De Feestdagen   ( 7 Artikelen )
  Pasen, Kerstdag, Nieuwjaaravond, Nieuwjaar, Tweede nieuwjaar, verjaardag, Plechtige Communie
 • 't Stad   ( 3 Artikelen )

  Em. De Cooman vertelt over zijn jeugdervaringen in 't Stad (Geraardsbergen). Op weg naar school passeerde hij de beestenmarkt op de Vesten, de markt, de passerelle. Hij vertelt ook over muziek in 't Stad (fanfares, orkesten, draaiorgeltjes,...) en over vervoer en transport (trein, tram, scheepvaart op de Dender).

 • Beroepen   ( 39 Artikelen )

  Zoals in onze vorige schriften willen we op een eenvoudige wijze de omstandigheden verhalen waarin we leefden in de twintiger jaren. Telkens hebben we getracht de personen voor te stellen als levende wezens, die spraken en soms ook eens durfden een flinke vloek aftrekken. Hun leefwijze met woorden wilden we schilderen, zoals ze er levend konden bijlopen.
  Als taal hebben we onze eigen volkstaal van de streek aangewend, die veel gezapiger beschrijft dan de officiële taal. Waar nodig heb ik er de vertaling bij gezet. Hier en daar komen door een anekdote de personen tot leven, zoals ze in ons geheugen gegrift staan.
  Waar we persoonsnamen gebruiken, moeten die altijd als fictieve personen aanzien worden, het kon zo echt gebeurd zijn. Sommige zaken werden door ons kindergeheugen opgenomen en door de loop der tijden soms heel anders vervormd weergegeven in eenvoudige schetsen.