Onthaal De Evolutie

De Evolutie

Verhalen over hoe het vroeger was, verteld en geïllustreerd door Em. De Cooman uit Appelterre.

Zaagskens

E-mail Afdrukken PDF
WipzaagjeBlokkendoosjes om huisjes meet te bouwen trokken wel een beetje aandacht. Tot we het beste ontdekten: een tekening die op een stuk triplex gekleefd was. En bij hetzelfde pak stak een wipzaagsken.  Papa heeft een dag opgeofferd om ons een beetje de knepen te leren. Uren hebben we zitten zagen, maar… nu was het werkelijk zagen.
Aanvankelijk hebben we veel zaagskens gebroken,  maar stilaan werden we handiger en de volgende Klaasdag kon de Sint gerust enkele nieuwe plannetjes geven. Maar hij moest er wel genoeg zaagskens bij doen.
Maar ook daar  ging stilaan de nieuwigheid af,  en toen  kwam de eerste meccano binnen. Het was bij ons dan een echt atelier met al die vijskens en moeren. ’t Ergst van al was dat die gaatjes niet altijd stonden waar wij ze wilden. Dat was nu eens echt jongensspeelgoed.
 

Papieren vliegers

E-mail Afdrukken PDF

De Sint moest niet altijd komen om ons  te inspireren. In de schooltijd werden natuurlijk ook de schoolspelletjes thuis gespeeld. En op het vlakke betegelde koerken vlak voor de keuken werden dan met krijt de speellijnen getekend,  en was het soms weken lang dat er gesprongen werd met of zonder pateel (houten blokje ). Maar als het regende, konden we niet meer buiten en in de keuken werden dan papieren vliegers geplooid.
Papieren vlieger

Er waren wel een paar modellen,  maar de beste waren de eenvoudige. Ze konden van in d’een keuken tot in de anderen vliegen. Het was natuurlijk weer, van wie dat er den besten had, die het verst kon vliegen.

 

 

Bootje varen

E-mail Afdrukken PDF

De papieren bootjes dat was dan weer iets voor buiten in de zomer, als het warm was, en mama een bassin met water buiten had gezet.  Maar de papieren bootjes gingen allemaal rap onder. Papieren bootje


Er werden dan maar houten bootjes gemaakt en alles van rond of nabij op een bootje leek was goed. We hebben er zelfs gemaakt met een mast en met een papieren zeil en dan was het van blazen, tot we de anderen kant van den bassin bereikt hadden. Omdat het altijd omviel hebben we dan een tegengewicht gemaakt van een nagel uit papa zijn werkbak.  Met veel, van die zelfgemaakte spelletjes, deden we ervaring op voor het latere leven. We leerden nadenken en zoeken. De ondervinding is de beste leerschool, is een oeroude spreuk.

Bootje varen

 

Domino spel

E-mail Afdrukken PDF
Domino spel

Hoewel Domino op zichzelf een fijn spel is, deden we dat het meest als de tanten daar waren. Er werden net als bij het kaarten andere spelletjes mee gedaan die niet door de ontwikkelaars waren bedoeld. Zo werden de kaarten opgestapeld en om ter hoogste torens mee gemaakt. Maar dan was er toch altijd een die tegen de tafel eens stampte en was er geruzie en veel lawaai.  Ook zo dienden de dominosteentjes om op te stapelen en dan omver te stoten.

 

 

Opstaan om naar school te gaan

E-mail Afdrukken PDF

Toen de wekker afliep in de kamer van onze ouders sliepen we nog rustig door. Mama of papa, in volle nachtgewaad, deed dan de deur tussen onze twee slaapkamers open, die was ‘s nachts steeds dicht. In het halfduister van het oliepitje, benaderde hij of zij  ons en werd de kaars  op het nachttafeltje met een stekje aangestoken. Zo was het wel klaarder. We werden dan met een licht schudden gewekt. Vanonder de dekens  werd er wel een –“Ja” gemurmeld, maar we draaiden ons op ons ander zij, en doken weer diep onder de dekens. We ronkten verder.
Enige minuten later dezelfde ceremonie, maar nu wat harder tot we onze  kop bovenstaken en onze ogen open deden.
Ondertussen was Mama al aangekleed.

Lees meer...
 


Pagina 7 van 24