Standbeeld Jan De Cooman in Zandbergen

Standbeeld Jan De Cooman (2016)Op 10 september 2016, om 17 uur, werd op het Zandbergenplein tijdens de plaatselijke kermisactiviteiten door burgemeester De Padt een levensgroot bronzen standbeeld van etser – kunstschilder Jan De Cooman onthuld.

Kunstenares Katarina De Cooman, kleindochter van Jan, ontwierp en sculpteerde het beeld. Zij is ook uit Zandbergen afkomstig en draagt het beeld op aan haar overleden vader Albert, eveneens grafisch kunstenaar.

 

Zie videoreportage van de inhuldiging op de site van Het Nieuwsblad en nog een video op Youtube hier.

Waarom in Zandbergen? Jan De Cooman is er in 1893 geboren en groeide er op. Na zijn huwelijk leefde en werkte hij gedurende 20 jaar in Geraardsbergen op de Oudenberg. Later keerde hij terug naar Zandbergen waar hij in 1949 in zijn villa overleed. Zandbergen is bijgevolg de meest logische en aangewezen plaats om deze Zandbergenaar een geschikt eerbetoon te geven. Bedoeling is dat dit een herkenningspunt wordt voor alle Zandbergenaren, een referentie om trots op te zijn.

Waarom nu, in 2016? De eerste ideeën om voor hem een standbeeld op te richten zijn meer dan 10 jaar geleden geopperd.. Vele gesprekken, ontwerpen en discussies later zijn voldoende fondsen verzameld om het standbeeld daadwerkelijk te kunnen verwezenlijken. Zonder de belangrijke financiële steun van de stad Geraardsbergen en verschillende welwillende bedrijven zou dat onmogelijk geweest zijn. De kunstkring Jan De Cooman vzw heeft net haar 20ste verjaardag gevierd in 2016, waardoor dit een uitstekend aanknopingspunt is om de vereniging nu in de bloemetjes te zetten.

De familie De Cooman is wát fier, niet alleen omdat er een standbeeld van hun stamvader op het Zandbergenplein staat (wie zou daar niet fier over zijn?), maar ook omdat ontwerpster Katarina De Cooman een kleindochter van Jan is. Wist u dat Jan De Cooman meerdere generaties kunstenaars en creatieve afstammelingen heeft voortgebracht. Dit moet wel genetisch bepaald zijn, wetende dat Jan zelf een bevestigd afstammeling is van Barend Van Orley (o.a. ontwerper van de glasramen Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal – Brussel – 16de eeuw).


Sponsors:

Sponsors standbeeld