Multimediale evocatie: Jan Leeft!

Jan Leeft !

Rik De Geeter als Jan De CoomanRik De Geeter (foto: ©André Barbé)

Rik De Geeter als Jan De Cooman
Rik De Geeter (foto: ©André Barbé)

Verslag:
Wie op 25 en 26 maart in de parochiekerk van Zandbergen de voorstelling “Jan leeft!” bijwoonde kan niet ontkennen dat die indrukwekkende monoloog van Rik De Geeter over de Geraardsbergse kunstschilder-etser Jan De Cooman (Zandbergen 1893-1949) veel meer was dan alleen maar een bijna twee uur durende levensbeschrijving van De Cooman. Zonder enige plankenkoorts en met een verbluffende taalvaardigheid wist De Geeter het boeiend script van regisseur Frederika Schollaert op een professionele manier te brengen. Het vokaal ensemble Fil d’Art (o.l.v. Thomas Meert) en het instrumentaal ensemble van Pierre Mertens zorgden voor een bijkomende dimensie met werken van Bach, Brahms, Brückner en Purcell. Nog een grotere diepgang kwam er door de perfecte beeldmontage van Fotoclub Focus o.l.v. Pascal Meerpoel. Voor het eerst werden de vier kruiswegen van De Cooman (in de kerken van Zandbergen, Steenhuize, Sint-Lievens-Esse en Eeklo) in een fraaie montage voorgesteld. Om het geheel werkelijk tot zijn recht te laten komen bezorgde de Kunstkring Jan De Cooman de zetstukken voor het decor dat ontworpen werd door de regisseur, stonden Agnes Beazar met Flo-Gastro-Art uit Herzele en Philip De Temmerman in voor de artistieke afwerking en nam Hugo De Cooman de techniek en de logistiek voor zijn rekening.

Zonder de waarheid geweld aan te doen mogen we zeggen dat Zandbergen tijdens het voorbije weekeinde een artistiek hoogtepunt beleefde dat met gouden letters in culturele annalen van Geraardsbergen zal worden vereeuwigd. Die prachtmanifestatie kwam er toen Lieven (°1925), een van de zonen van De Cooman, bijna anderhalf jaar geleden, het idee lanceerde om een evocatie te brengen omtrent de kruiswegen geschilderd door zijn vader. Zijn initiatief werd uitgebreid op voorstel van de regisseur en stelselmatig kreeg het oorspronkelijk initiatief vorm door de enthousiaste inzet van al de hierboven geciteerde medewerkers. Een bijzondere vermelding hierbij verdient Rik De Geeter die zijn tekst zo spontaan presenteerde dat hij de indruk wekte volledig in de huid en de geest van Jan De Cooman te zijn gekropen: hij speelde Jan De Cooman niet, hij was Jan De Cooman!

auteur: A. Schrever, Geraardsbergen

Rik De Geeter als Jan De Cooman
Rik De Geeter als Jan De Cooman (foto: ©André Barbé)

Meer foto’s van André Barbé: zie hier.

Doel project:

De voorstelling ‘Jan leeft ! ”  is een ambitieus opgezet éénmalig project.

Rond het leven en werk van kunstschilder-etser Jan De Cooman (°1893-+1949) en meer in het bijzonder zijn kruiswegen wordt een volledige voorstelling opgebouwd, nu eens niet onder vorm van een klassieke tentoonstelling.
Bedoeling is hierdoor op ruime belangstelling van een groot publiek te mogen rekenen.

 

Verschillende verenigingen, muziekensembles, een acteur en een regisseur realiseren deze multidisciplinaire voorstelling onder de coördinatie van de kunstkring. Een acteurverteller speelt de figuur van Jan De Cooman, de vertolking wordt ondersteund en versterkt door een uitgebreide beeldmontage, een zangkoor en een instrumentaal ensemble.

De volledge voorstelling wordt verfilmd en nadien uitgegeven op DVD. De avond van de voorstelling kan ingetekend worden op een exemplaar ervan.

Organisatie:

De algemene organisatie is in handen van de Kunstkring Jan De Cooman vzw.  Deze creatie, want het gaat over een volledig nieuwe tekst en voorstelling, wordt mede tot stand gebracht door onderstaande kleppers:.
– Scenario en regie zijn van de hand van Frederika Schollaert (cfr regisseur Krakelingenstoet en ex-werkleider Studio Herman Teirlinck).
– Pierre Mertens is dan weer verantwoordelijk voor de muziekregie.
– Philip De Temmerman als coregisseur(ook gekend van de Krakelingenstoet en lid van Sint-Pieter Vreugd en Deugd).
– Rik De Geeter is de acteur en verteller.
– Daarnaast nemen Fotoclub Focus en Videoclub Interactief de realisatie van het beeldmateriaal voor hun rekening.
– Bloemschikken door Flo-Gastro-Art.

– De stad Geraardsbergen (cultuur) ondersteunt dit project met raad en daad. Bij de provincie Oost-Vlaanderen is een subsidieaanvraag hangende.

– De gemeente Herzele is actief betrokken bij de organisatie van de voorstelling in Steenhuize.

Bovenstaande medewerkers moeten er garant voor staan dat dit project op een semiprofessionele wijze  tot een goed einde gebracht kan worden.

Voorstellingen:

Première, op vrijdag 25 maart 2011 om 20u30, in de parochiekerk te Zandbergen. Gevolgd door een receptie voor de genodigden in de parochiezaal.
2de voorstelling op zaterdag 26 maart 2011 om 20u30 in de kerk te Zandbergen.
Vervolgvoorstelling  op vrijdag 1 april 2011 om 20u30 in de kerk te Steenhuize.
Productie van DVD, beschikbaar rond eind april 2011.

 

Affiche: Jan Leeft!