Ontwerpen

De creativiteit en kunstzinnigheid van Jan De Cooman kwam nog op andere manieren tot uiting. Hier volgen verschillende ontwerpen die mee de veelzijdigheid van de kunstenaar tonen.

  • vlaggen voor verenigingen
  • lino’s voor affiches
  • sjablonen voor het schilderen van vloerpatronen
  • mallen voor het vervaardigen van gekleurde cementtegels

Bondsvlag van de KSA

Jan De Cooman ontwierp (in 1927) de bondsvlag van de Rooms-Katholieke Vlaamse Studentengilde, die vanaf 1932 overging in de KSA. Deze vlag is bewaard gebleven en is sedert 9 oktober 2010 in bezit van de Kunstkring Jan De Cooman.

Tegels

Jan De Cooman ontwierp patronen die gebruikt werden voor het maken van gekleurde cement tegels. Die ontwerpen waren in die zin bijzonder dat men door het draaien van de tegels verschillende patronen kon generern. Enkele van die tegels zijn nog teruggevonden. Met een foto ervan is hieronder een poging ondernomen om het effect van die patronen te reconstrueren.

  

Affiches

Jan De Cooman ontwierp verschillende lino’s voor affiches. Hieronder een voorbeeld gebruikt op een affiche voor een handelsfoor in 1929 in Geraardsbergen. Daarnaast een voorbeeld van zo’n lino (afkorting voor: linosnede).

Vaandeltop in galvanoplastiek

Voor de vlag van de kaatsbond in Geraardsbergen maakte Jan De Cooman een vaandeltop.

Vlaggentop vaandel kaatsbond

Vlaggentop vaandel kaatsbond

Daarvoor gebruikte hij een methode van galvanoplastiek.

Lieven De Cooman (zoon van Jan) heeft gezien hoe zijn vader dit maakte en geeft hiervan een beschrijving  in het artikel:
De nikkelen hand van Jan“.