Tekeningen

… Hoeveel pentekeningen Jan De Cooman gemaakt heeft weet ik niet maar het moeten er vele honderden zijn. Hij heeft eigenlijk heel zijn leven getekend: potloodschetsen, houtskooltekeningen, pentekeningen, tekeningen met etsnaald, droge naald, burijn. Men zou bijna zeggen dat De Cooman alle mooie hoekjes, alle bezienswaardigheden van Geraardsbergen getekend heeft.

Het zijn werkjes zonder pretentie, maar hoe handig getekend, hoe wel doorwrocht, hoe secuur uitgevoerd.

Bekijk maar eens aandachtig, liefst met een vergrootglas, de fijne schetsjes, zoals ze afgedrukt staan in het “wandelboekje van Geraardsbergen” van Leo Van Nieuwenhove (drukkerij Victor Van Nieuwenhove, Markt Geraardsbergen, z.d. maar waarschijnlijk 1928), of op de propagandafolder in 1938 uitgegeven door de V.V.V. “Geraardsbergen in de Vlaamsche Ardennen”. U zult getroffen zijn door de natuurgetrouwe weergave. U zult de kunstenaarsblik volgen en de vaste hand van de tekenaar voelen. U zult in bewondering staan voor dit virtuoze spel van lijntjes en het monnikengeduld van de tekenaar. …

Overgenomen uit een bespreking door Gaston Imbo (“De Heemschutter”, 1992)

“Manneken pis”
pentekening, 1927
“Peetje nonkel”,
pentekening
“O.L.V. van Huneghem”, houtskool, 1924

“Fré en Rufina De Lobel”, potlood met krijtpartijen, 1935 Cyriel Poep, potlood met krijt, 1935. In 1945 maakte hij hiervan een lino.

studie voor ets, pentekening, 1918

de bezoeking van St Vincentius a Paulo, pentekening, 1927

kasteel de Lalaing Zandbergen, pentekening

Beste gelukwenschen, pentekening, 1916

 

 

 

 

 

Tekening uit het “Wandelboekje voor Geeraardsbergen”. Let op de tekening van het hoofd van de reus die in één doorlopende spiraallijn is getekend:

De reuzen van Geeraardsbergen